home_2 home_ home_3 home_1 home_4

Verslag Untherapy workshop


Na alle voorbereidingen was het dan zover, Asaf, Elad en Shai waren aangekomen op Schiphol om hun workshop Untherapy te geven. Met z’n vijven – Angela, de drie mannen en ik – reden we naar Meeuwenveen in Havelte. Onderweg kletste en vroeg Elad ons de oren van het hoofd over de workshop en wat wij verwachtten en hoopten (voor ons begon de workshop al direct) terwijl Asaf en Shai in slaap sukkelden, moe van de reis die om 3 uur ’s nachts was begonnen. In Drenthe werden ze wakker waar ze zich verbaasden over het vlakke landschap. Weldra reden we echter het bos in en werd het landschap idyllischer.

Meeuwenveen bleek een prachtige locatie met Kees als enorm behulpzame en beminnelijke eigenaar. Alles wat we uit onervarenheid waren vergeten mee te brengen regelde hij voor ons.

 

De volgende ochtend kwamen één voor één de deelnemers binnen druppelen, sommigen rechtstreeks uit een andere training. Uiteindelijk waren we met 15 deelnemers, 2 honden (een hulp hond en een Griekse asielhond), 3 Israëlische therapeuten en een kok. Een mooi en divers gezelschap.

 

Dag één

Die eerste dag gingen we aan de slag met onze overtuigingen. Wat voor overtuigingen hebben we, zowel op karakterologisch, sociaal-cultureel als op psychotherapeutisch gebied? En brengen ze ons veiligheid of levendigheid?

We deden een prachtige oefening waarbij we een kaarsje voor één van onze overtuigingen konden aansteken. Shai, Elad en Asaf stonden elk achter een tafel met kaarsjes als vertegenwoordigers van de overtuigingen op de drie verschillende gebieden. Ze stuurden ons met onze oplichtende overtuigingen de wereld/ de ruimte in waar we konden ervaren wat ze met ons deden. Ik werd getroffen door de zwaarte van de overtuiging die op me drukte en hoe ik me er ook naar voegde. Toen ik er voor mijn gevoel helemaal klaar mee was liep ik terug naar Elad en blies het kaarsje in zijn gezicht uit. Sommigen huilden, anderen lachten, ieder in zijn eigen proces.

 

In het verkennen van de veiligheid en de levendigheid waar we als therapeut voor kunnen kiezen deden we een sessie waarin je eerst in de ene en dan in de andere positie ging zitten. Wat voor effect had dat op jou als therapeut en hoe was het voor de cliënt? Wat een verrassende ervaringen!

 

De hele dag door werd het vuur in de openhaard brandend gehouden door één van ons, benoemd tot ‘firekeeper’. Samen met de kaars in het midden van de ruimte onze verbindende, transformerende, spirituele kracht.

 

Een andere kracht was onze kok Sander die heerlijk voor ons kookte en steeds de koffie en thee met koekjes klaar had staan.

 

Dag twee

Op dag twee werden we uitgenodigd te onderzoeken wie we nog meer hadden kunnen zijn als we geen therapeut waren geworden. Eén voor één stond iedereen uit de groep op om zich aan de anderen voor te stellen, als kunstenaar, patissier, motor monteur, novice... De anderen stelden vragen vanuit wie zij waren in hun parallelle leven! Na de lunch deden we een sessie vanuit onze verschillende posities; de psychotherapeut en de geheim agent, de chef-kok, de hacker, de architect, het elfje…En elk van deze andere kanten deed weer op een geheel eigen manier therapie. Om uiteindelijk in de middenpositie te eindigen want er is geen of-of. Er bleek zelfs geen en-en. Er is een alomvattend één zijn waarin ontelbare mogelijkheden liggen besloten.

 

En zo beëindigden we verrijkt dit weekend. Breder mens, breder therapeut en wat we ook allemaal nog meer zijn.

 

Eline de Man