home_2 home_1 home_ home_4 home_3

Workshop Je eigen stem - Lidy Evertsen


 

Zaterdag 25 november 2017 geeft Lidy Evertsen de workshop:

'Je eigen stem. Expressie en Bodynamic karakterstructuren'

 

De workshop wordt door de NVLP (gratis) aangeboden aan haar leden en aspirant leden.

 

Over de workshop

In de workshop wordt gezamenlijk onderzocht hoe verschillende karakterthematiek (zowel verdedigingspatronen als de flexibele vorm van de thematiek) invloed heeft op het stemgeluid en de mogelijkheden om tot expressie te komen. Er wordt gewerkt met het inzetten van de stem als resource, d.w.z. als hulp om meer bewustzijn te ontwikkelen, meer keuze over de manier van uitdrukken en meer levendigheid mogelijk te maken.

 

Hierbij wordt gefocust op een of twee karakterstructuren in het bijzonder.

De workshop is experiënteel met ondersteuning van theorie voor zover nodig is en er zijn momenten van ervaringen uitwisselen.


Aan het eind van de workshop heb je ervaring met hoe karakterpatronen zich kunnen uiten in het stemgeluid en hoe in het werken met een of twee karakterstructuren in het bijzonder, stem ingezet kan worden als therapeutisch middel.

 

Over Bodynamic karakterstructuren

Bodynamic deelt de menselijke ontwikkeling in in 7 fasen, plus de puberteit en daarna volwassenheid. Ieder van die eerste 7 fasen gaat over een thema dat essentieel is voor het kunnen leiden van een volwassen bestaan.
Achtereenvolgens zijn dat: Existence [in de baarmoeder tot ongeveer een maand]; Need [geboorte tot ongeveer anderhalf jaar]; Autonomy [ongeveer 8 maanden - 2,5 jaar]; Will [ongeveer 2 – 4 jaar]; Love and Sexuality [ongeveer 3 – 6 jaar]; Opinions [ongeveer 5 – 9 jaar]; en Solidarity Performance [ongeveer 7 – 12 jaar].

 

De thema’s en perioden overlappen elkaar dus gedeeltelijk. In iedere ontwikkelingsfasen zien we een complex van motorische, emotionele, cognitieve en sociale aspecten tot de beschikking van het kind komen. We zouden die complexen kunnen beschrijven als geheugensystemen. Dat is een bruikbare metafoor in het therapeutische proces. Wanneer je één aspect aanspreekt, is de kans groot dat er ook andere aspecten uit het systeem bewust en geactiveerd worden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk met vroege ontwikkelingsfasen te werken, waarin de fysieke aspecten wel voetafdrukken in het geheugen hebben achtergelaten, maar taal en vele cognitieve aspecten dit nog niet genoeg hebben gedaan.

 

Verder werkt Bodynamic met het begrip van hypo en hyper patronen die ontstaan in de ontwikkelingsthema’s onder invloed van druk of te weinig stimulatie van de omgeving. Die uiten zich op verschillende niveaus van iemands functioneren.

 

 

Over Lidy Evertsen

De inleiding tot mijn professionele leven begon op mijn veertiende. Ik begon met zangles en al gauw trad ik regelmatig op. Er bestond dan ook geen enkele twijfel over wat ik wilde doen na de middelbare school: naar het Conservatorium om zang te studeren.

Gedurende mijn studie werd ik na verloop van tijd getroffen door een bijzonder fenomeen, nl. dat studenten van dezelfde leraar een herkenbare klank ontwikkelden. Een ander opvallend fenomeen was dat studenten met een prachtige stem en muzikaal talent begonnen te struikelen over ‘techniek’. Dat laatste betekende vaak dat hun stemgeluid geknepen, gedrukt, onderdrukt en gespannen ging klinken.

 

Als zangpedagoge werd dat laatste iets waar ik veel mee te maken kreeg bij mijn leerlingen. Als zangeres ook bij mijzelf. Dat motiveerde mijn zoektocht naar wat iemands ‘eigen stem’ nu is en wat al die spanning te beteken had.
Zo ben ik lichaamsgerichte psychotherapie trainingen gaan volgen: eerst Unitieve Psychotherapie en later Bodynamic Analysis en Bodynamic Shocktrauma Therapy.

 

Zo lang ik nog zelf optrad heb ik therapeutische kennis ingezet voor pedagogische doeleinden en mijn eigen ontwikkeling. Daarna voelde ik me vrij om stemgebruik ook in te zetten in therapeutische processen.

 

Praktisch

Deze workshop wordt door de NVLP (gratis) aangeboden aan haar leden en aspirant leden.

 

Wanneer: 2 dagdelen op zaterdag 25 november 2017. De exacte werktijden worden nog bekend gemaakt.

Locatie: Galjoenstraat 53a in Tilburg

Aanmelden per e-mail:  angelacmyterpstra@live.nl

 

Maximaal aantal deelnemers is 15. De deelnemers worden toegelaten in volgorde van aanmelding.

 

Download hier de flyer van de workshop